(over)belasting, stress en burnout: een vergelijking

Wie is van staal...? De Man van Staal natuurlijk!
Maar ook staal is breekbaar. En de Man van Staal is slechts een stripfiguur.

Niet voor niets wordt belasting bij mensen stress genoemd, want in de techniek heet belasting van een stuk staal al lang zo. Een stalen constructie (over)belasten lijkt op wat er met stress bij jezelf gebeurt. Als je staal onder spanning brengt -de belasting- dan vervormt het. De vervorming, ook wel rek is in het begin niet groot, maar wel elastisch, zodat het zich vanzelf herstelt als je de belasting wegneemt. Dus als je na je werk s avonds weer op de bank zit of fijn een partijtje tennist, "kom je snel weer bij".

Maar als de belasting te groot wordt, gaat het staal "vloeien" en plastisch vervormen. De rek is eruit en de vervorming is blijvend. Als je dan s avonds thuis komt, kom je net meer bij. Ook niet na een weekend. Altijd moe! Voortdurende vermoeidheid is n van de vele symptomen van stress.

Ga je nog verder met de belasting dan zie je dat het stukje staal gaat vervormen, zelfs gaat insnoeren. Het gedrag wordt behoorlijk onvoorspelbaar, de sterkte stort inn en er onstaat plotseling een breuk. Het is over! Te vergelijken met een burnout.

grafiek van stress en burnout bij staal

Hiernaast tref je een z.g. stress curve van (gewoon) staal aan hierin komt de vergelijking met stress en burnout bij mensen duidelijk naar voren. Stress is een ziekte, en wel een heel pijnlijke voor wie eraan lijdt. Je raakt vervormd, je bent niet meer zoals je van jezelf gewend bent. Niet dat spanning en belasting slecht is, maar te veel spanning leidt tot stress en uiteindelijk burnout.

belasting / stress curve van staal als vergelijking voor stress en burnout
Stappen in het proces van spanning, stress, burnout
TERUG, belasting en stress
Home, stress-counseling en burn-out begeleiding