gezonde en ongezonde belasting

Waar verwordt belasting in overbelasting...?

In het dagelijkse leven sta je voortdurend bloot aan spanningen. Dat gaat onopgemerkt, want je hebt geleerd om op een gezonde manier met de meeste spanningen om te gaan.
Zo ben je voortdurend aan de zwaartekracht onderworpen, maar je hebt geleerd je stand te houden. Het levert meestal geen overbelasting op. Behalve als je een hele dag stil moet staan!
Veel mensen weten het niet, maar ook leuke dingen leveren spanning op. Kijk maar naar een klein kind dat helemaal moe wordt van de (leuke) spannende afwachting van de komende verjaardag. Wel eens verliefd geweest? Spannend maar hoogst vermoeiend!

Te veel spanning, een hoge belasting of een lage maar te langdurige belasting leidt tot overbelasting. Als dat langer doorgaat, leidt het tot stress. Over stress later meer.

vergelijking met elastiek

Het is alsof je elastiek te ver oprekt, het breekt. Of wanneer je een elastiek te lang onder een constante spanning houdt: de rek gaat er langzaam uit.

Ook het ontbreken van iedere belasting kan tot stress leiden. Want wil een elastiek -zeg om een pakje- werken, dan moet het net een klein beetje gespannen staan. Een beetje maar. Helemaal geen spanning en het elastiekje blijft flubberig. Mensen die geen enkele uitdaging (=spanning) hebben, kunnen ook aan flinke stress leiden. Want gezonde spanning op zn tijd geeft zin aan je leven. Als er maar voldoende momenten zijn dat je echt bij kan komen en als de belasting, de stressoren, niet t hoog zijn.

overbelasting teweinig/veel leidt tot stress
Printbare versie inleiding stress, burnout en preventie
wat is burnout en stress
TERUG, home stress- en burnout counseling
Home, stresscounselor, begeleiding bij burnout en stress