eerste hulp bij stress en burn-out

Als je er op tijd bij bent en de juiste dingen doet kan je nog veel redden.

Als je bij jezelf, je collega, of een gezinslid meerdere stress-reacties (=symptomen van stress) herkent, doe daar dan wat mee! Stress is voor velen een vaag begrip, en vaak gaat de kop in het zand. Maar dat is geen oplossing. Juist nu, nu je het misschien tijdig hebt ontdekt, is het zaak er iets aan te doen. Stress is een neerwaartse spiraal die uiteindelijk tot burn-out kan leiden.

Maar zelfs als het niet zover komt, is stress een ziekte die veel levensenergie -en dus voldoening van het werk en plezier in het leven- opzuigt. Stress zondert af, maakt eenzaam, maakt angstig. En dat op zich veroorzaakt weer méér stress. Verkrampt gedrag, als reactie op de stressoren, blijkt ineffectief en niet te werken, maar wat dan anders...? Bewust omgaan met stressoren betekent effectief gedrag ontwikkelen. Dat heet coping. Het moeilijkste van coping is wel de eerste stap: inzien, bewust worden van de situatie waarin je verkeert. Want stress is pijnlijk. Maar pijnlijk of niet, doorbreek die vicieuse cirkel, die teneerdrukkende en neerwaartse spiraal!

stressreductie: actie op meerdere vlakken

Stress en burn-out hebben te maken met vele mogelijke stressoren, werksituatie, privesituatie, individuele verschillen, reactiemechanisme en overlevingsstrategie, enzovoorts; een complex geheel, meestal een mix van veel factoren.
Neem dan ook actie op meerdere vlakken! d.w.z. Kijk in eerste instantie naar:

- wat is er aan de hand op het werk en prive?
- welke praktisch stappen moeten eerst gebeuren?
- wie kan helpen, vrienden, arts, stress-counselor?
- wat heb ik NU als eerste nodig?

stressverminderende maatregelen hoort bij eerste hukp bij burn-out
een checklist voor burnout en wat te doen bij stress
TERUG, home stress- en burnout counseling
TERUG, home stresscounselor
Printbare versie voor eerste (zelf)hulp bij stress en burnout